Leestijd: 2 minuten

Naar de beurs in Parijs

Naar Maison & Objet, Parijs

Maison & Objet, de grote internationale woonbeurs van Parijs was weer spannend. Een van de enorme hallen op het complex stond helemaal vol met alles waar het bij Tom & Lilly om draait: de babykamer en kinderkamer met stijl.

 

Groei

Kinderen groeien snel en de trends groeien met ze mee. Terwijl ik op de beurs rondkeek langs de vele kilometers aan stands vol producten en uitstallingen, viel me weer op hoeveel er in de laatste jaren is bijgekomen aan opmerkelijke leveranciers, bedenkers en makers. Met stijlvolle, verantwoorde en kwalitatief goede producten. En hoe vaak die producten zo leuk, bijzonder en mooi zijn, dat ze voor een lach op je gezicht zorgen.

Verandering

Nog niet eens zo lang geleden was er – in mijn ogen – véél minder te vinden met die uitstraling. De gangbare uitvoering van kindermeubilair was meestal verre van ergonomisch, viel na één kind al uit elkaar en had als onverwoestbare basiskleuren roze en blauw. Gelukkig is er veel veranderd. We zijn er anders over gaan denken. Juist kinderen gedijen beter in een omgeving waarover is nagedacht en waar vorm, kleur en ontwerp serieus genomen worden. Op deze beurs zie je dat de kinderkamer wat design en stijl betreft volwassen is geworden!

Essentie

Een mooi voorbeeld van een maker van nu is Stig Leander. Hij zoekt vol passie naar de ultieme combinatie van functie en comfort. Met als consequent uitgangspunt dat het kind gestimuleerd wordt, rust vindt én makkelijk gezien en benaderd kan worden. In de praktijk knutselt hij dan net zolang met simpele zaken als papier, karton en lijm, totdat hij de essentie heeft gevonden. Zoals een kind ontwerpt, bouwt en maakt hij alles met simpele, eerlijke materialen. Bijvoorbeeld een bijna zwevende wieg, of een kinderstoel die je peuter uitnodigt om mee te bewegen…


Keuzestress?

De aanwezigheid van veel dat soort makers op de beurs in Parijs, tekent de volwassen aanpak van tegenwoordig. Vaak met een ludieke, creatieve insteek, maar altijd met aandacht voor de ontwikkeling, groei en veiligheid van het kind en het kinderlijke. Ooit ben ik zelf aan het bouwen geslagen. Als ik hier rondkijk, denk ik dat ik nú bijna niet zou kunnen kiezen!

Chiel Metselaar

Avatar